مرکزداده یا دیتاسنتر چیست؟
در اوایل دهه 90 که پروتکل HTTP یا همان سیستم اشتراک فایل رونق پیدا کرد کم کم به تعداد کاربران استفاده کننده از اینترنت افزوده شد، در این حین حجم مستندات تولید شده توسط کاربران اینترنتی نیز بیشتر شد. بر این اساس سرورهای ذخیره سازی اطلاعات توانایی پاسخ گویی و ذخیره سازی اطلاعات با آن حجم را نداشتند. زمانی که استفاده از اینترنت فراگیر شد، شرکتها و سازمانها نمیتوانستند خودشان برای نگهداری از سرورهایشان با توجه به هزینههای بالای این کار فعالیت کنند. بنابراین جهت رفع مشکل نگهداری و تعمیر سرورها، دیتاسنترها ایجاد شدند.
Data Center یا مرکز داده با در اختیار داشتن اینترنت پرسرعت و سرورهای قدرتمند، امکان راهاندازی سرورهای وب برای عموم مردم را میسر ساختهاند. شرکت ها و سازمان ها با اجارهی فضاهای این سرورها سایتهای خود را در اینترنت منتشر و در معرض دید همگان قرار میدهند. البته شرکتهای بزرگ با سرمایهی مناسب به صورت کلی از مرکز داده یک سرور کامل را اجاره می کنند و آن را از راه دور و با ابزارهای خاصی مدیریت و کنترل میکنند. به طور خلاصه میتوان اینگونه گفت که دیتاسنتر مکانیست که در آن با شرایط خیلی مساعد از سرورها نگهداری میکنند.
سرور ها برا ساس قدرت های سخت افزاری با قیمتهای مختلفی اجاره داده میشوند. قیمت اجاره سرورها بر اساس پارامترهایی مثل رم و سیپییو و هارد دیسک و سیتم عامل آنها (ویندوز،لینوکس و…) متفاوت است که میتواند براساس نیاز کاربر انتخاب شود .
میتوان گفت در دیتاسنترها و مرکزداده ها اینترنت قطع نمیشود و این به دلیل اتصلات متعدد است. دیتاسنترها با اتصالات قوی و چندتایی(برخی بیشتر از 12 اتصال)به اینترنت متصل میشوند که باعث میشود در صورت قطع شدن یکی از اتصالات، اینترنت از راههای ارتباطی دیگر متصل باشد.
علاوه بر اینترنت در دیتاسنتر برق هم قطع نمیشود.یکی از ویژگیهای دیتاسنترها به سیستم برق دهی بیوقفه است. به همین جهت در تمامی دیتا سنترها از UPSهای قوی استفاده میشود که در صورت قطعی جریان برق اختلالی در سیستم به وجود نیاید.
در دیتاسنتر ها و مرکزداده ها معمولا 2 نوع سرور Rack mount و یا Tower استفاده میشود. سرور های Rack mount حجم کمتری دارند و فضای کمتری نیز اشغال میکنند اما قیمت آنها بسیار بالا میباشد. این سرورها امکان ارتقا به میزان اندکی دارند و بدین جهت اکثر دیتاسنترها از سرورهای نوع Tower استفاده مینمایند.
با توجه به اینکه اکثر دیتاسنترها از سرورهای Tower استفاده میکنند ساختمانهای نگهداری از این سرورها داری سقفهای بلند جهت تهویه مناسب هوا می باشد تا دمای فضای مذکور پایین نگه داشته شود و از داغ شدن سرورها جلوگیری شود. بخشی از دیتاسنترها به عنوان اتاق کنترل و نظارت میباشد که مهندسین ناظر در این قسمت مشغول کنترل و بررسی 24ساعتهی کلیه سرورهای درون دیتاسنتر میباشند.
مشخصات ساختمان مرکزداده
- نزدیکترین فاصله به Backbone مخابراتی
- دارا بودن فضای کافی جهت گسترش مرکز داده
- مقاوم در برابر حوادث طبیعی
- مقاوم در برابر حوادث امنیتی مانند آتشسوزی، حملات هوایی، حملات شیمیایی و هستهای، حملات الکترونیکی، بمبگذاری
- امکان برخورداری از ارتباطات حداقل 2 منطقه مخابراتی مستقل و متفاوت
- امکان برخورداری از اتصال به 2 شبکه برق مستقل و متفاوت
اقدامات لازم جهت ایجاد Data Center مرکزداده
- طراحی اولیه platform و تهیه نقشههای فنی
- اخذ مجوزهای لازم
- تهیه تجهیزات سختافزار (کامپیوترها، دستگاه ذخیرهسازی اطلاعات)
- تهیه تجهیزات شبکه و کابلکشی
- تهیه تجهیزات برق اضطراری، ژنراتور و (UPS)
- مستندات
- برآورد هزینه
- تأمین بودجه
- سفارش، خرید و حمل
- تأمین محل بررسی مخابراتی، ساختمان مناسب، خرید ساختمان
- تأمین Link اینترنت مورد نیاز و خطوط تلفن
- تهیه نقشههای لازم، Cabling، معماری، عملیات بنایی، کنترل و دسترسی، اطفاء حریق، برق اضطراری، UPS، ژنراتور، نصب شبکه برق
- آمادهسازی گروه اجرا و پشتیبانی (انتخاب، آموزش)
- مدیریت سازمانی (آمادهسازی و تدوین چارت سازمانی، روشها، گردش عملیات)
- نصب و راهاندازی تجهیزات
- تستهای اولیه و Stress Testing
- ایجاد Call Center و مرکز پاسخگویی به مشترکان
معیارهای طراحی یک دیتاسنتر و مرکزداده
- ضریب اطمینان و دسترسی بالا (High Availability)
- سهولت در توسعه مرکز (Scalability)
- راهحلهای امنیتی (Security Solutions)
- سهولت مدیریت (Manageability)
- اجزای اصلی پیادهسازی (Data Center)
در حال حاضر بهترین مرکزداده و دیتاسنتر جهان برای گوگل است. گوگل علاوه بر داشتن قویترین موتور جستجوی دنیا صاحب بزرگترین و بهترین دیتاسنتر و مرکز داده جهان است.
یک نظر
اقا دستتون درد نکنه خسته نباشید عالیییی بود